Hae maantieteen opiskelijaksi

Miksi juuri maantiede?

Maantiede on erittäin monipuolinen tieteenala. Maantieteilijä voi tutkia oikeastaan mitä vain ja työskennellä missä vain! Oleellista on alueellinen näkökulma. Kiinnostipa sinua sitten kaupungit ja niihin liittyvät ilmiöt tai soiden ominaisuudet tai ehkä uusien asuinalueiden kaavoittaminen. Jos olet aina miettinyt, miksi poliittisia konflikteja on niin paljon juuri Lähi-idässä tai ehkä olet joskus pohtinut, miksi Suomen valtionuskonto ei ole hindulaisuus, tai jos vain satut pitämään kartoista, niin maantiede on sinulle oikea ala.

Valintakoetilastoissa, jotka löytyvät mm. yliopiston sivuilta, sisäänpääsyprosentit näyttävät hurjan pieniltä. Joinakin vuosina maantieteellä on ollut pienempi sisäänpääsyprosentti kuin kauppakorkeakoululla. Älä kuitenkaan anna lukujen lannistaa! Valintakokeisiimme on matala kynnys ilmoittautua, koska valintakoeaineistoksi on määritetty vain lukion oppimäärä. Paikalle saapuu siis paljon myös sellaisia, jotka vain koettavat onneaan. Oikeasti kokeessa ratkaisee hakijoiden motivaatio ja halu päästä opiskelemaan juuri maantiedettä. Jos siis koet mantsan omaksi jutuksesi, älä pelästy suurta hakijamäärää!

Kun valmistaudut valintakokeeseen

Valitettavasti Maantieteen Opiskelijat ry ei järjestä valmennuskursseja. Emme myöskään lähde suosittelemaan mitään tiettyä kurssia. Haluamme kuitenkin kannustaa uusia opiskelijoita lukemaan juuri maantiedettä! Siksipä olemmekin koonneet tähän hieman infoa siitä, miten valintakokeisiin kannattaa valmistautua ja mitä voi olla hyödyllistä lukea. Alla on muistilistoja ja lukemisen arvoisia kirjoja kaikille sisään pyrkiville. Sivun lopusta löytyy myös linkki tekstiin Ohjeita valintakokeisiin valmistautuville, jossa avataan vielä laajemmin valintakoeviidakkoa. Jos näidenkin jälkeen jää kysyttävää, voit lähettää kysymyksesi MaO:n opintovastaavalle tai tuutorivastaavalle, joiden yhteystiedot löydät täältä.

Onnea kaikille valintakokeisiin valmistautuville ja tervetuloa joukkoon!

Vinkkejä:

Lue useampaa lukion maantiedon kirjasarjaa, koska vaikka sisällöt ovat periaatteessa samat, vaihtelevat painotettavat asiat kirjasarjoittain. Monipuolisin on Manner-sarja. Uusimmissa kirjoissa on luonnollisesti yleensä ajantasaisimmat tiedot.

Tutki erilaisia karttoja. Maailmankartasta kannattaa olla suhteellisen tarkka mielikuva.

Opettele määrittelemään termit ja käsitteet. Niitä löydät oppikirjojen takaosasta ja erityisesti uutisista. Aloita uutisten seuraaminen heti kun ehdit.

Koepaikalle on syytä tulla hyvissä ajoin oman koesalinsa selvittämiseen ja sinne siirtymiseen kuluvan ajan vuoksi!

Valintakokeessa huomioon otettavaa:

Valintakokeessa edellytetään lukion maantiedon oppimäärään kuuluvan tiedon hallintaa ja erityisesti sen soveltamiskykyä. Erillisiä valintakoekirjoja ei ole.

Kysymykset ovat laajoja ja siksi asiat on hallittava hyvin, jotta vastausten olennaisiin  asioihin keskittyminen onnistuisi. Sinun on erityisesti osattava soveltaa lukemaasi tietoa.

Vastauksissasi tulisi näkyä selkeästi se, että kykenet hahmottamaan maantieteellisiä ilmiöitä ja niiden yhteyksiä. Huomioi, että valintakoe ei ole ylioppilastutkinnon reaalikoe. Vastaukset ovat siis erityyppisiä.

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Muista laittaa kokeessa piirtämiisi karttoihin ilmansuunnat (esim. pohjoisnuoli) ja kuvatekstit.

Täältä löydät lisää vinkkejä valintakokeisiin

Seuraavista kirjoista voi olla hyötyä valintakokeisiin lukiessasi:

Marston, Sallie A. :  World regions in global context peoples, places, and environments) (aluemaantiedettä)

Rowntree, L, Lewis, M. & M. Price : Diversity Amid Globalization : World Regions, Environment, Development (ajankohtaista aluemaantiedettä)

Strahler, A.N. & A.H. Strahler : Modern Physical Geography (John Wiley & Sons) (luonnonmaantiedettä, sisältää erittäin hyviä ja havainnollistavia piirroksia ja kuvia)

Le Monde Diplomatique: Maailmanpolitiikan atlas – uusi maailmanjärjestys ja Ympäristöatlas – nykytila ja tulevaisuus

Uusin Maailman tila -kirja.

Linkit:

Päivitetty 17.12.2019