Miksi juuri maantiede?
Maantiede on erittäin monipuolinen tieteenala. Maantieteilijä voi tutkia oikeastaan mitä vain ja työskennellä missä vain! Oleellista on alueellinen näkökulma. Kiinnostipa sinua sitten kaupungit ja niihin liittyvät ilmiöt tai soiden ominaisuudet tai ehkä uusien asuinalueiden kaavoittaminen, tai jos olet aina miettinyt, miksi poliittisia konflikteja on niin paljon juuri Lähi-idässä tai ehkä olet joskus pohtinut, miksi Suomen valtionuskonto ei ole hindulaisuus, tai jos vain satut pitämään kartoista, niin maantiede on sinulle oikea ala.
Pääsykoetilastoissa, jotka löytyvät mm. yliopiston sivuilta, sisäänpääsyprosentit näyttävät hurjan pieniltä. Joinakin vuosina maantieteellä on ollut pienempi sisäänpääsyprosentti kuin kauppakorkeakoululla. Älä kuitenkaan anna lukujen lannistaa! Pääsykokeisiimme on matala kynnys ilmoittautua, koska pääsykoeaineistoksi on määritetty vain lukion oppimäärä. Paikalle saapuu siis paljon myös sellaisia, jotka vain koettavat onneaan. Oikeasti kokeessa ratkaisee hakijoiden motivaatio ja halu päästä opiskelemaan juuri maantiedettä. Jos siis koet mantsan omaksi jutuksesi, älä pelästy suurta hakijamäärää!
Kun valmistaudut pääsykokeeseen
Valitettavasti Maantieteen Opiskelijat ry ei järjestä valmennuskursseja. Emme myöskään lähde suosittelemaan mitään tiettyä kurssia. Haluamme kuitenkin kannustaa uusia opiskelijoita lukemaan juuri maantiedettä! Siksipä olemmekin koonneet tähän hieman infoa siitä, miten pääsykokeisiin kannattaa valmistautua ja mitä voi olla hyödyllistä lukea. Alla on muistilistoja ja lukemisen arvoisia kirjoja kaikille sisään pyrkiville. Sivun lopusta löytyy myös linkki tekstiin Ohjeita pääsykokeisiin valmistautuville, jossa avataan vielä laajemmin pääsykoeviidakkoa. Jos näidenkin jälkeen jää kysyttävää, voit lähettää kysymyksesi MaO:n opintovastaavalle tai tuutorivastaavalle, joiden yhteystiedot löydät ”hallitus ja vastaavat” välilehdeltä. Myös laitoksen sivuilta http://www.helsinki.fi/geo/opiskelu/perusopiskelijaksi.html löytyy lisää tietoa tästä aiheesta.
Onnea kaikille pääsykokeisiin valmistautuville ja tervetuloa joukkoon!
FAKTABOXI:
- Pääsykokeeseen voi ilmoittautua netissä. Hakuajat loppuvat yleensä huhtikuun aikana, jälkikäteen ei voi ilmoittautua, joten ole tarkkana.
- Lue useampaa lukion maantiedon kirjasarjaa, koska vaikka sisällöt ovat periaatteessa samat, vaihtelevat painotettavat asiat kirjasarjoittain. Uusimmissa kirjoissa on luonnollisesti yleensä ajantasaisimmat tiedot.
- Tutki erilaisia karttoja ja opettele piirtämään niitä. Maailmankartasta kannattaa olla suhteellisen tarkka mielikuva.
- Opettele määrittelemään termit ja käsitteet.
- Valintakokeet pidetään yleensä toukokuun viimeisenä maanantaina yliopiston tiloissa Kumpulan kampuksella. Salijako on nähtävissä tiedekunnan www-sivuilla osoitteessa http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/valintakokeet.html sekä Physicumin (Gustaf Hällströmin katu 2) ala-aulassa koepäivää edeltävän arkipäivän aamusta klo 9 alkaen. Kartta ja kulkuohjeet: http://www.helsinki.fi/ml/yhteystiedot/Kumpulakartta2010.pdf HUOM! Koepaikalle on syytä tulla hyvissä ajoin oman koesalinsa selvittämiseen ja sinne siirtymiseen kuluvan ajan vuoksi!
PÄÄSYKOKEESSA HUOMIOON OTETTAVAA
- Valintakokeessa edellytetään lukion maantiedon oppimäärään kuuluvan tiedon hallintaa ja erityisesti sen soveltamiskykyä. Erillisiä pääsykoekirjoja ei ole.
- Kysymykset ovat laajoja ja siksi asiat on hallittava hyvin, jotta vastausten olennaisiin asioihin keskittyminen onnistuisi. Sinun on erityisesti osattava soveltaa lukemaasi tietoa.
- Vastauksissasi tulisi näkyä selkeästi se, että kykenet hahmottamaan maantieteellisiä ilmiöitä ja niiden yhteyksiä. Huomioi, että pääsykoe ei ole ylioppilastutkinnon reaalikoe. Vastaukset ovat siis erityyppisiä. (lue lisää tekstistä Ohjeita pääsykokeisiin valmistautuville)
- Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Muista laittaa kokeessa piirtämiisi karttoihin ilmansuunnat (esim. pohjoisnuoli) ja kuvatekstit.
- Ota myös laskin mukaan siltä varalta, että kokeessa on laskutehtävä. Laskut ovat yleensä yksinkertaisia ja lyhyen matematiikan lukeneetkin niistä selviytyvät. Laskut laskee nopeasti ja niistä saa helpot pisteet, joten kannattaa myös katsella lukiossa tehtävät maantieteelliset (etenkin mittakaavoihin ja geometriaan liittyvät) laskut etukäteen.
SEURAAVISTA KIRJOISTA VOI OLLA HYÖTYÄ PÄÄSYKOKEISIIN LUKIESSASI:
- Marston, Sallie A. : World regions in global context peoples, places, and environments) (aluemaantiedettä)
- Rowntree, L, Lewis, M. & M. Price : Diversity Amid Globalization : World Regions, Environment, Development (ajankohtaista aluemaantiedettä)
- Strahler, A.N. & A.H. Strahler : Modern Physical Geography (John Wiley & Sons) (luonnonmaantiedettä, sisältää erittäin hyviä ja havainnollistavia piirroksia ja kuvia)
Lisäksi Maailman Tila -kirjasarjasta saattaa löytyä erittäin hyödyllistä luettavaa.
Voit myös katsoa Maantieteen laitoksen opinto-oppaasta http://www.helsinki.fi/ml/opinto-opas/index.html mitä tulet mahdollisen ensimmäisen opiskeluvuotesi aikana lukemaan ja tutustua joihinkin näistä kirjoista jo etukäteen pääsykokeita silmällä pitäen. Tietoa pyrkimisestä ja yliopisto-opiskelusta saa myös yliopiston opintoasiainosaston neuvontatoimiston nettisivuilta sekä sen järjestämistä lukiolaisten tutustumistilaisuuksista.
EDELLISTEN VUOSIEN PÄÄSYKOKEISTA:
Useimpina aikaisempina vuosina pääsykokeet ovat koostuneet luonnonmaantieteen, kaupunkirakenteen (kuva-/karttatulkintaa) sekä yleisen aluemaantieteen kysymyksistä. Lisäksi on ollut käsitteiden selittämistä koskeva tehtävä ja usein myös laskutehtävä. Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan vanhoihin kokeisiin: http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/vanhatvalintakokeet/index.html
Kysyttävää?
- Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opintotoimisto Jyrängontie 2, 00014 Helsingin yliopisto, Sähköposti: ml-neuvonta(at)helsinki.fi, Puhelin: (09) 191 50066 ja 191 50065
- MaO:n tuutorivastaava ja opintovastaava (löytyy osiosta hallitus ja vastaavat)
Linkit:
Laitoksen sivut: http://www.helsinki.fi/geo/opiskelu/perusopiskelijaksi.html
Käytännön ohjeet pääsykokeisiin: http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/valintakokeet.html
Vanhat valintakokeet: http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/vanhatvalintakokeet/index.html
Opinto-opas: http://www.helsinki.fi/ml/opinto-opas/index.html
Kartta ja julkinen liikenne: http://www.helsinki.fi/ml/yhteystiedot/Kumpulakartta2010.pdf
Vinkkejä pääsykokeeseen: https://blogs.helsinki.fi/maantieteenopiskelijat-ry/2006/11/05/post49/
Päivitetty 04.3.2013