Työelämä

Mikä sinusta tulee isona?  

Tätä kysymystä tuputetaan sinulle joka ikisissä sukujuhlissa ja kissanristiäisissä, kun ylpeydellä ilmoitat opiskelevasi maantiedettä Helsingin yliopistossa. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulet myös samaisen kysymyksen itse itsellesi esittämään monen monituista kertaa tulevien akateemisten vuosiesi aikana. 

Tulevaisuuden hahmottaminen voi olla vaikeaa, sillä epävarmuus on olennainen osa akateemista vapautta. Yliopistolla kukaan ei iske sinulle lukujärjestystä kouraan ja kysele pakollisten kurssisuoritusten perään – olet itse oman koulutuksesi rehtori ja opinto-ohjaaja. Oppilaitoksemme ei valmista meitä suoraan ammattiin, vaan maisterin arvonimi merkitsee pikemminkin laajoja valmiuksia, avoimia ovia ja avaran tieteellisen maailmankuvan omaksumista. 

Avoimia työpaikkoja voi seurata liittymällä sähköpostilistalle mao-rekry@helsinki.fi. Listalle voi myös lähettää tiedotuksia avoimista paikoista.

Opiskeltavana aineena maantieteen erikoispiirre on sen monipuolisuus: mantsa liittyy kaikkeen ja mistä tahansa voi tehdä maantiedettä. Tutkintoon kuuluukin liittää opintoja mantsan lisäksi muilta tieteenaloilta, ja mantsalaisia löytyy lukemasta muita aineita ympäri ämpäri, lähes kaikilta yliopiston kampuksilta ja myös muista yliopistoista, kuten Aallosta. Sivuaineinakin tunnetut valinnaiset opintokokonaisuudet voit valita lähes täysin oman kiinnostuksesi mukaan: kaikenlaiset aineet biologiasta ja geologiasta yhdyskuntasuunnitteluun ja taloustieteeseen sopivat hyvin maantieteen kanssa yhteen. Jotkut seikkailunhaluiset ovat suunnanneet jopa taiteellisten opintojen ja humanismin ääreen. Vain luovuus ja kurssitarjonta ovat rajana!  

Kenties tutuin ammatti maantieteen saralla on tietenkin opettaja. Opettajuus ei ole ollenkaan hullumpu uravalinta, ja työt ovat taattuja! Tulenpalavasti yliopistoelämään rakastuvat voivat hakeutua tänne töihin. Nämä ihmiset tunnistaa arvokkaan kuuloisista titteleistä, kuten tohtoritutkija, amanuenssi, dekaani tai kansleri. Osaston suojissa ahertavana tutkijana voi syventyä vaikkapa ilmastonmuutokseen, dyyneihin, pandemioihin tai kaupunkirakenteeseen – melkeinpä siis mihin tahansa maan ja taivaan väliltä. Mutta suurin osa päätyy kuitenkin aivan muualle: Mantsalaisia löytyy sanomalehdistä, ministeriöistä, tutkimuslaitoksista, kunnilta, kaupungeilta, yrityksistä, järjestöistä ja ties mistä muualta!

Työtilastoja sivulla töissä.fi

Lisää tietoa HY:n sivuilla.