Maantieteen opetushenkilökunta
(24.2.2024)
Nimi | Nimike ja ala |
Tuuli Toivonen | Professori, Geoinformatiikka, Yhteiskuntamaantiede |
Sami Moisio | Professori, Yhteiskuntamaantiede, Talousmaantiede |
Miska Luoto | Professori, Luonnonmaantiede, Ympäristötieteet, Biotieteet |
Petri Pellikka | Professori, Geoinformatiikka, Kaukokartoitus, Ympäristötieteet |
Janne Soininen | Professori, Ekologia, Evoluutiobiologia, Ympäristötieteet |
Mari Vaattovaara | Professori, Yhteiskuntamaantiede, Talousmaantiede |
Pia Bäcklund | Professori, Yhteiskuntamaantiede, Talousmaantiede |
Markku Löytönen | Emeritusprofessori, Yhteiskuntamaantiede |
Eduardo Maeda | Apulaisprofessori, Kaukokartoitus, Ympäristötieteet |
Enrico di Minin | Apulaisprofessori, Ekologia, Ympäristönsuojelu |
Noora Pyyry | Apulaisprofessori: Yhteiskuntamaantiede, Opettajainkoulutus |
Juho Luukkonen | Yliopistonlehtori, Yhteiskuntamaantiede, Talousmaantiede |
Olli Ruth | Yliopistonlehtori, Luonnonmaantiede, Geotieteet, Ympäristötieteet |
Petteri Muukkonen | Vanhempi yliopistonlehtori, Geoinformatiikka, Kasvatustieteet, Metsätieteet |
Heidi Mod | Yliopistonlehtori, Luonnonmaantiede, Geotieteet, Biotieteet |
Teemu Kemppainen | Yliopistonlehtori, Sosiologia, Yhteiskuntamaantiede |
Arttu Paarlahti | Yliopisto-opettaja |
Heli Kainulainen | Yliopisto-opettaja |
Katariina Kosonen | Koulutussuunnittelija |
Tuuli Toivonen
Tuuli Toivonen on geoinformatiikan professori, johon pääset tutustumaan mikäli geoinformatiikka kiinnostaa fuksivuoden jälkeen. Hän tekee osastolla kovaa ja arvostettua tutkimusta. Lapsena Tuuli halusi olla eläintenhoitaja, ja vähän myöhemmin kuviksen opettaja, mutta abina hänellä oli vain yksi iso haave: päästä mantsalle. Opiskeluaikana hän oli monessa erilaisessa paikassa töissä ja nyt tietää, että maantiede antaa avaimet melkein mihin vain. Kun hänen pitää päästä töistään eroon, hän ompelee eläinaiheisia rooliasuja lapsilleen.
Sami Moisio
Sami Moisio on aluesuunnitteluun ja -politiikkaan erikoistunut maantieteen professori, joka toimii myös tiedekunnan varadekaanina. Jos hän ei olisi urallaan päätynyt tutkijaksi olisi hänestä tullut vuorikiipeilijä. Suomessa kun ei vuoria ole, olisi hän ulkomaan matkoillaan voinut myös poiketa kolmen kaupungin kierroksella Tehranissa, Kairossa ja Istanbulissa. Järjestys olisi juurikin tämä. Haaveilua harrastava Moisio haluaisi myös nähdä omin silmin Eigerin pohjoisseinän ja Trango Tower-vuoripilarit. Jalkapalloilijan ura olisi voinut myös olla vaihtoehto entiselle Tampereen Ilveksessä pelanneelle jalkapallon E-junioreiden Suomen mestarille (1985).
Miska Luoto
Miska Luoto on luonnonmaantieteen professori, johon pääset tutustumaan heti ensimmäisessä periodissa Luonnonjärjestelmät maantieteessä -kurssilla. Hän tutkii muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusta arktisten alueiden periglasiaalisiin ympäristöihin (kannattaa muistaa sana, takuuvarmasti tentissä!) ja on kansainvälisestikin tunnustettu tutkija. Jos Miskasta ei olisi tullut maantieteilijä, olisi hän todennäköisesti hakeutunut lääkäriksi tai eräoppaaksi. Minkä tahansa maantieteellisen ilmiön kokemisesta hän valitsisi tyylilleen uskollisesti kiipeämisen K-2 -vuoren huipulle, mistä hän näkisi auringon noustessa Karakorumin vuoriston alapuolellaan. Kampusalueen ulkopuolella Miskan voi nähdä juoksulenkillä, ulkoiluttamassa kahta koiraansa, tarkkailemassa lintuja ja tutkimassa kasveja tai muuta lähiympäristöä.
Petri Pellikka
Petri Pellikka on geoinformatiikan professori erikoistumisalanaan kaukokartoitus. Ahkera maailmanmatkaaja lentelee milloin tutkimassa Grönlannin jääpeitettä, milloin Keniassa Taita-vuorilla vetämässä yliopiston tutkimuslaitoksella kaukokartoituksen tutkimusprojektia. Moni kaukokartoitukseen syventyvä opiskelija saattaa löytää itsensä Afrikasta hänen kandi- tai graduohjattavanaan! Tämä päällikkö järjesti 50-vuotisjuhlansa Tavastialla ja mainostaa mielellään Taita-vuorista kertovaa Veden matka -elokuvaansa.
Janne Soininen
Alueellisen ympäristötutkimuksen professori Janne Soininen keskittyy tutkimuksissaan ympäristöteemoihin, eliömaantieteeseen ja makroekologiaan. Erityisen kiinnostunut Janne on makeiden vesien ekosysteemeistä ja niiden toiminnasta, ja erikoisosaamista löytyykin yksisoluisten organismien ekologiasta. Mutta, jos Jannesta ei olisi tullut luonnontieteilijä, olisi hänestä tullut elokuvahistorioitsija, sillä Peter von Bagh oli hänen nuoruutensa esikuva. Musiikin voi olettaa olevan lähellä sydäntä, sillä tylsyyden iskiessä tykkää hän järjestää äänilevyt aakkosjärjestykseen. Samalla Janne saattaa haaveilla Kuolemanlaaksosta. Se on maantieteellinen kohde, jonka hän haluaisi nähdä ja kokea.
Mari Vaattovaara
Mari Vaattovaara on Kaupunkimaantieteen ja aluetutkimuksen osastoa johtava professori. Sen lisäksi hän on entinen sulkapallon Pohjois-Suomen mestari tuntemattomalta vuodelta. Hän on innokas pyöräilijä, jonka kesän pyöräilytavoitteet kasvavat eksponentaalisen käyrän mukaan. Tänä kesänä tavoite on 4000km! Hän osaa soittaa vähän klarinettia ja nokkahuilua mutta jos hän omaisi supervoimia haluaisi hän säveltää suurenmoisia sinfonioita. Hän on aina ollut kiinnostunut kaupunkeihin liittyvistä aloista, mutta oppilaiden innostaminen olisi voinut viedä hänen uransa myös ylä-aste opettajaksi!
Markku Löytönen
Jo eläkkeelle jäänyttä, nykyisin emeritusprofessorin tittelin omaavaa Löytöstä viihdyttävämpää luennoitsijaa on hankala löytää! Puujalkavitsejä tulee joka väliin ja syynä saattaa olla niiden ehdoton kertomiskielto kotioloissa. Löytösen luovuutta löytyy maantieteen ulkopuoleltakin, sillä hän on kirjoittanut tieto- ja lastenkirjoja. Hän myös popularisoi tiedettä. Löytönen on myös toiminut Helsingin yliopiston vararehtorina! Kaiken juurena toimi Tapiolan Yhteiskoulu, jonka luova inspiraatio innostutti hänet maantieteen pariin ja jonka kentillä hän on heitellyt koripalloa. Toivottavasti myös te fuksit pääsette kuulemaan livenä mihin kehoon Markku haluisi syntyä seuraavassa elämässä, tai kuulemaan lukuisia tarinoita hänen koirastaan!
Pia Bäcklund
Pia on professori, jonka erikoisalaa on ihmismaantiede, aluetiede ja aluetutkimus. Hän kertoo lempifaktakseen “asioilla on taipumus järjestyä” mutta me mantsalaiset olisimme arvostaneet yhtä paljon tietoa hänen vaikuttaneen MaO:ssa aikojen alussa (hankkikaa legendaarinen haalarimerkki!). Piasta olisi voinut tulla muusikko tai kirjailija, tähtitietelijiä tai etologi. Näiden asioiden lisäksi lähellä sydäntä on vanhat kaupungit ja kylät sekä merelliset ilmiöt kuten vuorovesirannikot mutta muistuttaa maailman olevan maantiedettä, jossa voi kokea uusia ilmiöitä ja paikkoja koko ajan ja kaikkialla. Hänelle ei tule usein tylsää sillä mielenkiinnonkohteita piisaa. Hänen korona-ajan vinkki on, että paras tapa torjua tylsyyttä on tekemällä ylipäätään jotain.
Enrico de Minin
Our international addition at the apartment is Enrico from Italy. He is our associate professor who studies biodiversity management. He always wanted to work within conservation geography, so he never had an plan B. He loves travelling to national parks, because they are the cornerstones of his field of study and crucial for human well-being. He is into birdwatching and wildlife photography. He provided us with the fact that both black and white rhinos are in fact grey. He makes real Italian pizza with NO pineapple allowed on. I hope no freshman will hold this against him!
Eduardo Maeda
Another international addition to our department is Eduardo from Brazil! Eduardo’s interests lie with remote sensing and environmental change processes in tropical regions. As a child Eduardo wanted to be an airplane pilot. Maybe this had an influence on why he became a remote sensing expert, since he can still see our planet from above! When he’s not working Eduardo likes to hone his Brazilian Jiu-Jitsu skills, and spend time with his son. A fun fact about Eduardo is that he has also lived through 3 earthquakes (which is maybe not that funny). On particularly philosophical days Eduardo dreams of a world where science prevails over politics – but most often he just dreams of holidays on a warm beach drinking caipirinha.
Noora Pyyry
Noora toimii maantieteen opettajankoulutuksen apulaisprofessorina sekä opettaa muun muassa feministisen ja posthumanistisen maantieteen kurssia. Noora toi osastolle mukanaan vielä yhden hienon urheilusuorituksen: kultamitalin lumikenkäjuoksussa, jonka hän voitti 9-vuotiaana. Noora omaa uteliaan mielen, jonka ansiosta apulaisprofessorilla on lähes koko ajan jokin tieteellinen tutkimus käynnissä. Mantsalle hän päätyi kaiken kiinnostaessa: kaikki kukkakauppiaasta tähtitieteilijään sekä astronautista YK:n pääsihteeriksi. Lastenkirjoja hän olisi voinut kirjottaa, sillä niissä maailman saa nähdä uudelleen. Noora saattaa seurailla värejä tai äänimaailmaa kävelyretkillään, ja unelmana on aavikkovaellus Saharassa tai muulla aavikolla. Muuten hän haaveilee ”poliittisesta ilmapiiristä joka kietoo ihmiset syleilyynsä ja saa massat haluamaan jotakin yhteistä”. Tätä emme ihmettele hänen lempeän luonteensa ja filosofian lukuharrastuksensa takia.
Juho Luukkonen
Juho on aluesuunnitteluun ja -politiikkaan erikoistunut yliopistonlehtori. Jos hän ei tutkisi tekstejä olisi hän varmasti jonkinlainen kirjailija. Työuraan mahtuu myös pesti eristäjänä Norjassa öljynporauslautalla. Juhon voi bongata usein nahkatakki päällä kävelemässä urbaanissa kaupunkiympäristössä. Saksofoninsoitto täyttää hänen tylsät hetkensä. Hän haluaisi kokea globaalin eriarvoisuuden ja ihmistoiminnasta aiheutuvien ympäristökatastrofien vähenemisen. Näiden lisäksi Juho haaveilee myös tutkimusvapaista sekä saksalaisen Behind the Scenes-yhtyeen maailmanvalloituksesta.
Olli Ruth
Luonnonmaantieteen yliopistonlehtorin sekä koulutusohjelmamme johtajan Olli Ruthin matkassa pääset tutustumaan luonnonmaantieteen syvimpiin saloihin, geomorfologisista kartoista veden virtaamakaavioihin sekä erilaisiin moreeneihin. Jos Olli saisi päästä kokemaan minkä vain maantieteellisen ilmiön hän haluaisi päästä katsomaan mannerjäätikön sulamista Suomen alueella noin 12 000 vuotta sitten, eli 677 miljardia sekuntia ajassa taaksepäin. Toiveen toteuttamiseksi pitänee siis toivoa, että Kumpulan fyysikot onnistuvat suunnittelemaan turvallisen aikakoneen. Olli on helposti lähestyttävä lehtori ja varsinkin opettajaksi tähtääville Ollilta löytyy hyviä vinkkejä, onhan hän itsekin kirjoittanut lukion Manner- kirjasarjaa.
Petteri Muukkonen
Geoinformatiikan vanhemmalla yliopistonlehtorilla, Petteri Muukkosella on ollu paljon haaveita työuran suhteen. Jos hän ei olisi lähtenyt maantieteilijän työuralle, olisin varmaan tässä vaiheessa jo useiden suurten pörssiyhtiöiden hallitusammattilainen, joka nauttisi elämästä maailmalla. Ehkä hän silloin toteuttaisi toisen haaveensa: juosta ensimmäisenä suomalaisena kaikille maamme yli 100 metrisille huipuille. Hänestä olisi voinut tulla maanmittausteknikko, mutta nukkui pommiin pääsykoeaamuna, tai maanmittausinsinööri, mutta koko vuosikurssi peruttiin vähäisen hakijamäärän takia. Toinen tragikoominen tarina Petteristä on hänen pronssimitalinsa Työväen urheiluliiton Uudenmaan piirin sarjassa, jossa oli vain kolme kilpailijaa. Keskiviikon postilaatikon kolina auttaa hukuttamaan kivun, kun ajatukset hääräävät kotimaisen kertomakirjallisuuden parissa, eli Aku Ankan.
Heidi Mod
Heidi Mod on luonnonmaantieteeseen suuntautunut ruotsinkielinen yliopistonlehtori. Hänen plan B maantieteilijäksi tulemiseen sijaan olisi ollut jonkin ympäristöalan opiskelu tai poliisiksi ryhtyminen. Elämässä mukana edelleen kulkeva varasuunnitelma on lähteä vuorille. Heidin luennoilla opit luonnonmaantieteen saloista, ja ehkäpä vaikka hänen haaveilemasta jäätiköiden sulamisen loppumisesta. Vapaa-ajalla hänen luoviin puuhiinsa kuuluu muun muassa palapelien kokoaminen ja tiskikoneen täyttäminen feng shui -tyyliin niin, että kaikki astiat sopivat täsmällisesti värit ja koot huomioiden.
Teemu Kemppainen
Teemu on on kaupunkimaantieteen yliopistonlehtori, joka kuvaa itseään “sellaisena yhteiskunta(maan)tieteen sekatyöläisenä” joka ajautui huomaamattaan kirjoittamaan graduaan yhteiskuntamaantieteen ympärille. Jos tuulet olisivat puhaltaneet eri suuntaan, olisi hänestä voinut tulla keskinkertainen dekkarikirjailija. Hän kantaa tänä vuonna MaO:n legendaarista K.A.R.H.U:a, sillä hän voitti viime vuonna parhaan luennoitsijan palkinnon! Hän sanoo olevansa pessimisti (iso “?!?” kirjoittajalta), joka ei usko ihmisten tinkivän mukavuuksistaan vapaaehtoisesti, mutta haluaisi kokea yhteiskunnan muuttuvan aidosti ympäristöä huomioivaan suuntaan. Arjessa hän saattaa kiinnittää paljon huomiota ilmansuuntiin, muun muassa opiskeluaikoina, kun muutto “paremmalle alueelle” oli edessä, jäi se toteuttamatta uuden asunnon ikkunan ollessa pohjoiseen. Asiat olisivat näyttäneet erilaisilta sellaisessa valossa!
Arttu Paarlahti
Arttu Paarlahti on yliopisto-opettaja ja verkko-opetuksen tukihenkilö, ja hän tulee aivan varmasti tutuksi niin sanotuilla kartsa-kursseilla, joilla perehdytään mm. paikkatiedon hankintaan ja kartografiaan. Arttu omaa kenties maailman pisimmät hermot, joten kursseilla kannattaa kysyä rohkeasti apua. Tyhmimmistäkin kysymyksistä saa vastaukseksi kärsivällisesti rautalangasta väännetyt ohjeet ja ehkä myös lämminhenkisiä vitsejä. Kampuksella Artun löytää kahvi kädessä auttamassa opiskelijoita Steam-tilin avaamisessa, jotta mantsalaiset pääsevät pelailemaan Kumpulasta löytyviin VR-koppeihin.
Heli Kainulainen
Heli toimii niin ikään yliopisto-opettajana. Helille voi tulla juttelemaan vaikka SISUsta, opintojen etenemisestä, valinnaisten opintokokonaisuuksien moninaisuudesta, droneista, teestä tai pokemoneista!
Muu henkilökunta:
Katariina Kosonen: Koulutussuunnittelija
Katariina Kosonen on maantieteen koulutussuunnittelija. Hän on se turvasatama, jonka puoleen voit kääntyä, kun sinulla on mitä tahansa kursseihin, laitokseen tai ylipäänsä opintoihin liittyvää kysyttävää. Katariina on supermukava ja helposti lähestyttävä kaikkien mantsalaisten äitihahmo, jolta löytyy lähes varmasti ratkaisu kaikkeen! Varaa aika ja käy juttelemassa, et kadu!